Binnenland Mobiliteit
De filedruk was nog nooit zo hoog maar toch rijdt er op onze snelwegen nog altijd iets minder verkeer dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit het jaarverslag 2023 van het Vlaams Verkeerscentrum en uit de eerste gegevens van januari tot juni 2024. Blijkt dat we vooral langer in de file staan door ongevallen, nat weer én werkzaamheden.
Het is een opmerkelijke vaststelling in het jaarverslag van het Vlaams Verkeerscentrum: op een gemiddelde werkdag in 2023 werden er op de Vlaamse snelwegen bijna 3 procent minder voertuigkilometers afgelegd dan in 2019. Dat was het laatste jaar voor de coronacrisis.
Er was niet alleen minder autoverkeer, maar ook het vrachtverkeer, dat tijdens de coronaperiode onder meer door e-commerce snel en fors gegroeid was, zit weer op een niveau onder dat van 2019. Die trend zet zich intussen ook door in 2024.
Nochtans hoorde je in de berichtgeving van de laatste maanden alleen maar doemberichten. De filerecords volgen elkaar op.
“Als we de gemiddelde filezwaarte voor alle Vlaamse snelwegen samen (de vermenigvuldiging van de totale filelengte met de duurtijd van de files, of filedruk, red.) vergelijken tussen 2023 en 2019, valt die op een gemiddelde werkdag in 2023 aanzienlijk hoger uit dan voor corona. De eerste vijf maanden van 2024 deden de filerecords van 2023 zelfs nog eens een keer sneuvelen. Zo was mei 2024 de zwaarste filemaand sinds de start van de metingen”, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.
De grafiek hieronder toont de filezwaarte per maand voor de jaren 2019 tot 2023 en ook de filedruk tijdens de eerste 6 maanden van 2024. Na de relatief kalme coronajaren scoort 2023 globaal hoger dan 2019 In 2024 gaat de curve zelfs los over 2023, op juni na.
De filedrukte per maand en jaar (c) AWV tussen januari 2019 en juni 2024
“Iets minder verkeer en toch meer files: het is een paradox maar op zich zijn deze resultaten perfect logisch”, zegt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie. “Op een compleet verzadigd netwerk van snelwegen merk je 3 procent minder verkeer wel degelijk op.”
“Maar dat effect werd helemaal teniet gedaan door het uitzonderlijk natte weer tijdens de herfst van 2023 en de lente van 2024”, aldus nog Beeckman: “Zeker in de spits veroorzaakt dat dan de gehate regenfiles, die in vergelijking met een situatie met droog weer tot 50 procent langer kunnen zijn. Dat merk ik elke keer weer wanneer ik de verkeersbulletins breng op onze radionetten, je kan er de klok op gelijk zetten.”
Ook werkzaamheden gooiden roet in het eten. De Vlaamse overheid is onlangs gestart met een ambitieus maar noodzakelijk en vooral dringend programma om verouderde bruggen en tunnels te renoveren, vaak op filegevoelige snelwegen.
Denk maar aan de Leonardtunnel bij Brussel en de Beverentunnel op de Antwerpse ring. Die projecten duren soms enkele jaren. Op het viaduct van Vilvoorde is de aannemer pas klaar in 2031. En uiteraard is er nog de bouw van de Oosterweelverbinding in Antwerpen (tot 2031) en de geplande verbouwing van de Ring rond Brussel, die wel eens tot ver na 2030 zou kunnen duren.
Een derde verklaring voor de gestegen filedruk zijn ongevallen. In de grafiek hieronder zie je dat het verkeerscentrum er op werkdagen (zonder schoolvakanties) in 2023 maar liefst 5.700 heeft geteld, of 25 per dag, maar het geeft ook toe dat dat een onderregistratie is. Veel kleinere ongevallen met louter blikschade bereiken de oren en ogen van de politie en het verkeerscentrum niet maar ze veroorzaken soms wel verkeershinder.
Aantal ongevallen op de snelwegen tussen 2012 en 2023 volgens het verkeerscentrum per werkdag (c) AWV
Uit eerder Nederlands onderzoek blijkt dat ongevallen op verzadigde snelwegen verantwoordelijk kunnen zijn voor 20 tot 25 procent van de filedruk. De vergelijking tussen 2023 (25 ongevallen per dag) en 2019 (24 ongevallen) is betrouwbaar. De vergelijking met 2012 (15 ongevallen) is dat minder. Toen had het Vlaams Verkeerscentrum niet zoveel bronnen. Vandaag werkt het ook samen met verkeersapps, zoals Waze, die het centrum sneller op de hoogte brengen van problemen, meestal nog voor de politie dat doet.
Terwijl de filezwaarte in de ochtendspits in 2023 alleen steeg op dinsdagen en donderdagen, is de avondspits op elke weekdag zwaarder geworden. We werken nog steeds vaker thuis maar zijn meestal op dinsdag en donderdag wel op kantoor want dan zijn al je collega’s er immers ook.
“Vandaar het nieuwe adagium “dinsdag/donderdag-drukte”: rustiger op de weg in de trein en op de weg op woensdag- en vrijdagochtend dan voor corona en het ellenbogenwerk op dinsdag en donderdag.
Telewerken lijkt het verschil in de ochtendspits tussen dinsdag en donderdag enerzijds en de andere werkdagen alleen maar scherper te maken: op dinsdag en donderdag drummen in de trein en op de weg, op vrijdag helemaal relax
Tot slot valt er nog iets anders op in de cijfers van het verkeerscentrum: Antwerpen is de filehoofdstad van België en heeft die fakkel van Brussel overgenomen.
“Op de snelwegen in Antwerpen zijn sinds 2012 de ochtendspitsen 56 procent zwaarder geworden en de avondspitsen maar liefst 133 procent. Voor de regio Brussel is het beeld anders”, weet Bruyninckx. “Terwijl de filezwaarte in de ochtend daar nog ongeveer op het niveau van 2012 zit, zijn de Brusselse avondfiles nu 46 procent erger.”
“Ook dat is niet eigenaardig”, besluit Beeckman: “Antwerpen en Brussel hebben een compleet andere ring, maar vooral ook andere economieën.”
Het vrijetijds- en toeristisch verkeer op de weg eist in heel Europa een steeds belangrijkere plek op. De Antwerpse ring is zeer compact en versast in de lente en zomer zowat alle verkeer vanuit het Belgische binnenland maar ook Duitsland naar de Belgische kust en Zeeland, en Nederlands verkeer op weg naar het zuiden. De ring rond Brussel is wat ruimer en verwerkt minder vakantieverkeer.
Tijdens het werkseizoen zie je echter het grootste verschil. Brussel is vooral een regio met diensten en administraties. Telewerk of flexibele vertrektijden en openbaar vervoer zijn er makkelijker. Antwerpen is een uitgesproken hub voor goederen, logistiek en industriële productie. Dat maakt het voor thuiswerk en flexibel naar het werk komen een stuk moeilijker en vrachtverkeer staat steeds op uur.
Wil je je verdiepen in de details? Hier vind je het rapport van het verkeerscentrum
Meest gelezen
- Liveblog Liveblog verkiezingen - Dreigt overwinningsnederlaag voor PVDA in Antwerpen? "Jos D'Haese moet zich zorgen maken over... Update 08:28
- Frankrijk Werk van bloemist in Frankrijk blijkt dodelijk: voor het eerst link tussen pesticiden en overlijden kind aangetoond vr 11 okt 21:23
- Gemeenteraadsverkiezingen Onze politieke redactie blikt vooruit: deze 7 hete hangijzers domineren de gemeenteraadsverkiezingen 05:28
- KIES24 Op wie kan jij morgen stemmen? Ontdek hier de kandidaten in jouw stad of gemeente 08:59
- Royalty Royals - Harald bestelt zijn sarcofaag en liefdesnestje van Elizabeth en Philip op Malta wordt gerenoveerd 07:30
- Onderwijs "Ik voel me slecht en weet niet wat te doen": Rania (13) wacht al 6 weken thuis op vrije plek in school door plaatste... 08:48
- Gemeenteraadsverkiezingen Moet je het bolletje volledig rood kleuren of is een kruisje genoeg? 10:11
- De nomaden Betonblokken, snelwegen en flatgebouwen: hoe president van Egypte al-Sisi het gezicht van Alexandriëverandert 09:42